Ni Hao…

Ni Hao…

Wachten. Wachten en nog eens wachten. Wachten bij het de bagage drop off. Wachten bij de douane. Wachten bij het boarden. En nu wachten tot de techneut van KLM de “storing in het vrachtruim” opgelost heeft. Nou, neem je tijd zou ik zeggen. Kijk alles goed na voordat je groen licht geeft voor vertrek en sluit bovenal alle luiken goed!

Als alles goed gaat, en daar ga ik van uit, land ik over een uurtje of 11 in Xiamen China. 5 dagen in China om samen met een lokale Chinese consultancy organisatie een demonstratie van onze oplossing te geven aan een nevenvestiging van een Nederlands bedrijf. Het is niet voor het eerst dat ik zakelijk op reis ben, maar het is wel voor het eerst dat ik zo ver vlieg om onze oplossingen aan de man te brengen.

Ik ben erg benieuwd naar hoe deze reis gaat verlopen. Zakelijk gezien verwacht ik dat we samen met onze partner een goed verhaal over de bühne zullen gaan brengen. Of er dan uiteindelijk voor ons gekozen gaat worden laat zich niet makkelijk voorspellen. Net als in andere trajecten is ook nu de concurrentie groot.

Waar ik het meest nieuwsgierig naar ben is het land China en haar bewoners. Het verschil in cultuur zal enorm zijn en ik bereidt me dan ook voor op een behoorlijke cultuurschok.

De afgelopen paar weken heb ik me ingelezen in de zakelijke gebruiken van de Chinezen en heb daarbij gemerkt dat de verschillen met ons westerlingen groot zijn en dat bepaalde gebruiken die voor ons normaal zijn daar als onbeschoft beschouwd worden.

Ik heb de meest belangrijkste verschillen in mijn hoofd geprent en hoop van harte dat ik ze me nog herinner bij de eerste ontmoeting met mijn Chinese contactpersonen.

Mocht dat om welke reden dan ook niet lukken dan gooi ik er een vrolijke en wel gemeende Ni Hao uit.

Hein

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.