IJsland | The Golden Circle, deel 1

IJsland | The Golden Circle, deel 1

Vandaag onze eerste volle dag op IJsland doorgebracht. En wat zijn we allemaal onder de indruk van de natuur. De schoonheid is overweldigend, je komt ogen te kort om al dit moois tot je te nemen. De landschappen zijn wijds, de bergen indrukwekkend en de watervallen zorgen er voor dat je stil wordt.

The Golden Circle is een route van 246 Km waar we vandaag het grootste deel van gereden hebben. Vanuit Reykjavik volg je de enige “snelweg” die het land kent. De Ringweg 1. Fout rijden is dan ook niet mogelijk. De interessante plaatsen worden duidelijk aangegeven. Al is alles wat je om je heen ziet interessant. Zeker als je net als ik zo van natuur houd.

We zijn dan ook regelmatig gestopt om de landschappen vast te leggen. Zowel met het gewone fototoestel als met de drone. De Mavic Pro hebben we nu voor het eerst mee op vakantie en voegt een extra dimensie toe aan het fotograferen. Bovenstaande foto is hier een mooi voorbeeld van. Deze foto is op ongeveer 20 meter hoogte genomen. De grootsheid van de omgeving wordt misschien nog wel vergroot door de auto die over de gravel weg rijdt.

Continentale plaat

Thingvellir ligt midden in een natuurpark en telt maar een paar huizen. Het natuurpark is net zoals de rest van IJsland gevormd door vulkanische activiteit. Het ligt letterlijk op de grens waar de Noord Amerikaanse en Eurasian continentale platen per jaar 1,5 cm uit elkaar getrokken worden. Met als resultaat een 40 meter diep rif op het droge. 

Het was overigens ook de plaats waar de gehele bevolking van IJsland in de 10e eeuwjaarlijks bij elkaar kwam voor overleg en daarmee dus de eerste regering van IJsland vormend. Al met al een bijzondere plek. De foto is genomen vanaf de rand van het 40 meter diepe rif vanwaar je uitkijkt op het gehucht Thingvellir.

Geisers, thermische krachten 

De Haukadalur vallei staat bekend om zijn thermische activiteit en de verschillende geisters die je daar kunt bezoeken. De twee meest actieve geisers zijn de Geysir en de Strokkur. Beide liggen op een gebiedje van nog geen 200 vierkante meter.

De Geysir geiser komt slechts een paar keer per dag tot uitbarsting. Helaas hebben we die uitbarsting niet mee gekregen. Wel hebben de de Strokkur zien uitbarsten. Links zie je de foto die ik er van heb kunnen nemen. 

Dat viel nog niet zo mee gezien het feit dat de uitbarsting zich niet echt aankondigde. Je ziet de bron wel wat pulseren en soms wat extra stroom produceren, maar het moment van de eruptie is toch een verrassing. Gelukkig beschikt mijn camera over een stand waarbij je binnen een paar seconden een  15 tal foto’s kunt schieten. En tussen deze fotos’s zat de foto die je links kunt zien. Dat de zon deze foto nog wat bijzonder maakt zag ik pas toen ik hem terug keek op de camera.

Gullfoss waterval 

Op nog geen 5 km van de geisers ligt de Gullfoss waterval. Voor mij absoluut de mooiste waterval die ik tot nu toe heb mogen zien. De waterval wordt ook wel de “Golden Falls” genoemd. En als je onderstaande foto ziet snap je wel waarom.

De waterval maakt onderdeel uit van Hvita rivier. In de jaren 20 was IJsland voornemens om op deze plek een hydro dam te bouwen voor de opwekking van elektriciteit. Gelukkig hebben ze dat niet gedaan en kunnen we nu nog steeds genieten van het indrukwekkende schouwspel van vallend water. 

In de eerste trap valt het water ongeveer 10 meter naar beneden, daarna valt het nogmaals 20 meter naar beneden in de rivier. De spray en waternevel die ontstaat zorgt er voor dat er regenbogen te zien zijn. Op mijn foto is een kleine regenboog zichtbaar, maar wel een waar deze waterval haar bijnaam, Golden Falls, aan te danken heeft.



Kerio krater

Halverwege de Golden Circle ligt de Kerio krater. Voor ons de laatste stop van vandaag. Maar wat voor een! De krater is ontstaan doordat een vulkaan geïmplodeerd is en de onderliggende magmakamer vol gelopen is met puin van die implosie. Vervolgens heeft deze krater zich gevuld met het blauw-groenste water wat je ooit gezien hebt, De wanden van deze krater zijn 70 meter hoog en je kunt in zijn geheel over de rand van de krater lopen.

Het is overigens de eerste “attractie” waar entree voor gevraagds werd. 400 ISK per persoon wat overeenkomt met ongeveer 4 euro. Maar het was de prijs meer dan waard. Zeker daar ik toestemming had gekregen om met mijn drone boven de krater te vliegen. Best spannend om met de drone boven een diepe krater gevuld met water te vliegen. Uiteindelijk heb ik een overzichtsfoto van de krater gemaakt. Dat is overigens niet de foto die je hierboven ziet. Die is gemaakt met beide voetjes aan de grond bij de rand van de krater.

Ik sluit deze blog af met de korte video van de vlucht boven de krater. Morgen weer een dag, er is nog zoveel te ontdekken.

Hein

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.