Fuseren; durf te veranderen….
Het economische tij is aan het keren. Gelukkig maar. Na een aantal magere jaren zit de economie weer in de lift. Niet dat we dit nu zo goed merken in onze eigen portemonnee, koopkrachtstijging en loonstijging zitten er voor de meeste mensen helaas nu nog niet in. Al is de verwachting dat het aanstaande kabinet hier wel voor gaat zorgen. We zullen de onderhandelingen en de -nu toch wel lang durende- kabinetsformatie af moeten wachten.
Wel is het zo dat de economische groei aanzienlijk is. 3,3 %, het hoogste cijfer in jaren. Gecombineerd met een dalende werkloosheid en een stijgend aantal openstaande vacatures in meerdere industrieën gaan bedrijven weer bewegen. En dat is goed!
Toename in overnames
Eén van de ontwikkelingen die ik op dit moment waarneem, is dat bedrijven zich weer op het overnamepad begeven. Zelf zijn we daar een goed voorbeeld van. Al hebben wij niet overgenomen, maar zijn we overgenomen door een collega-bedrijf uit Eindhoven, itelligence Benelux. Een overname gericht op expansie, groei en internationale ambities. Beweging dus en wel voorwaarts! Zoals het hoort, met alle daarbij horende uitdagingen.
En wij zijn niet de enige. Een paar minuten surfen op het internet bracht me bij de website van Brookz. Een innovatief online platform voor bedrijven die zich om verschillende redenen aanbieden om overgenomen te worden. Enkel op deze website staan maar liefst 26 groothandelsbedrijven die klaar zijn om overgenomen te worden. Voldoende mogelijkheden dus om als ambitieuze goothandel je horizon en slagkracht te vergroten door de aanschaf van een complementerend bedrijf of door het ontwikkelen van een geheel nieuwe focus in bijvoorbeeld een aanpalende industrie.
Echter, met het enkel kopen van een bedrijf ben je er natuurlijk niet. Dat moge duidelijk zijn. De impact die het samenvoegen van twee bedrijven heeft, wordt vaak onderschat. Het integreren van markten, klanten, producten, diensten, medewerkers, culturen, processen en systemen is geen sinecure en vergt de nodige inzet van alle partijen.
Waar moet je starten?
Het lijkt logisch om te starten aan de IT kant. Je hebt immers te maken met meerdere ERP-systemen aanwezig die logischerwijs teruggebracht moeten worden naar 1 centraal ERP-systeem. Toch begint het fuseringsproces vaak aan de procesmatige kant. Een fusie of overname is namelijk het ideale moment om de procesgang tegen het licht te houden; aan te passen naar de nieuw ontstane situatie, waarbij zich de ultieme kans voordoet om ingesleten werkwijzen aan te pakken en opnieuw na te denken over hoe je jouw klanten (intern en extern) het beste kunt bedienen. Daarnaast biedt het de mogelijkheid om je onderneming weer “up to date” te krijgen ten aanzien van nieuwe moderne logistieke concepten en natuurlijk technologieën. Neem bijvoorbeeld het volledig werken in de Cloud! Tijd om door te pakken dus, maar niet alleen!
Sta open voor advies
Als ondernemer heb je verstand van zaken, jouw zaken! En weet je alles met betrekking tot producten en diensten die je aanbiedt en hoe je deze het beste aan de man kunt brengen in de dynamische economie van vandaag de dag. Maar ben je als ondernemer ook in staat om het proces van verandering op een juiste manier te coördineren? De link te maken tussen proces en IT, en daarbij de stip op de horizon nooit uit het oog te verliezen en er het beste voor iedereen uit te halen?
Als het antwoord op deze twee essentiële vragen “nee” of “ik denk van niet” is, dan is het zaak om het niet alleen te willen doen. Zoek advies en begeleiding van personen die het klappen van de zweep kennen. Denk daarbij bijvoorbeeld niet alleen aan de traditionele adviseurs, maar juist aan een adviseur die zich begeeft op het snijvlak tussen IT en proces. Het spreekt voor zich dat wij deze adviseur kunnen zijn. We spreken graag met ondernemers die vooruit willen!
Heilige huisjes
Helaas is de praktijk weerbarstiger. Te vaak heb ik gesprekken waarbij de bestaande situatie en met name de bestaande werkwijzen de basis vormen voor de nieuwe op te richten organisatiestructuur en onderliggende processen. Veranderen en advies inwinnen is blijkbaar toch lastiger dan menigeen denkt en dat is jammer. Een hulpvraag stellen kun je leren.
Om succesvol te fuseren dien je de kracht te hebben om te veranderen, de kansen te pakken die zich voordoen, de bereidheid hebben om heilige huisjes af te breken en open te staan voor advies van experts uit uw branche. Pas als je als ondernemer en als organisatie daartoe in staat bent kan 1 +1 écht 3 worden. We helpen u graag om in beweging te komen, neem dan ook gerust contact met mij op…
Hein
Note: in een volgende blog zal ik ingaan op een aantal belangrijke aspecten van integratie