De weg van grond tot mond loopt steeds vaker door de wolken

De weg van grond tot mond loopt steeds vaker door de wolken

Cloud is in opkomst, ook in de agrofoodsector. Maar wat behelst dat begrip nou precies? En waarom is cloud ook voor voedselproducerende bedrijven een interessante oplossing?

U heeft interesse in cloud? Mooi. Laten we dan eerst even vaststellen waar we het over hebben. Het begrip cloud is namelijk in mijn ogen behoorlijk aan erosie onderhevig. In de algemene, door marketing gekleurde opinie, is cloud een soort ongrijpbare toverwolk met data en diensten geworden. Mijn definitie van cloud is eenvoudig. Onder cloud versta ik eerst en vooral software die ‘on demand’ of ‘as a service’ aangeboden wordt. Internetbankieren is daar een goed voorbeeld van. Als u via internet inlogt bij uw bank om financiële transacties te verrichten, maakt u gebruik van software on demand. (Volgens het CBS geldt dat inmiddels voor ruim zeven op de tien mensen.) De software staat niet op uw eigen pc of op uw eigen servers, maar draait op de systemen van de partij die uw software aanbiedt. Software as a Service (Saas) dus.

In de regel wordt dit soort oplossingen in een abonnementsvorm aangeboden. U hoeft dus niet in één keer een forse investering te doen, maar betaalt een overzichtelijk bedrag per maand en per gebruiker. Het voordeel van die aanpak is dat u geen grote investeringen hoeft te doen, maar wel meteen van álle mogelijkheden kunt profiteren die de software biedt.

Naar cloud heeft u verder (bijna) geen omkijken. Oplossingen in de cloud worden namelijk automatisch van upgrades en updates voorzien. Bovendien zijn cloud-oplossingen volledig mobiel. U heeft dus overal en altijd toegang tot applicaties en data

Mooi, hoor ik u denken. Maar hoe helpt software op een server van een ander me nou om beter te ondernemen, mijn land beter te bemesten, sneller te oogsten of de kwaliteit in de keten te optimaliseren? Daar zijn verschillende antwoorden op, die nauw samen hangen met de manier waarop u wilt automatiseren.

Uw bedrijf automatiseren in de cloud

Wilt u uw bedrijf automatiseren? Dan kunt u kiezen voor één enkel bedrijfssysteem in de cloud voor ál uw processen. U creëert daarmee één enkele IT-omgeving waarmee u in één beweging al uw processen op het gebied van zaken als financiën, personeel, logistiek, inkoop, verkoop en marketing afdekt. Veel processen waar u nu nog verschillende applicaties en spreadsheets voor gebruikt, wikkelt u eenvoudig via dit online systeem af. Om met uw software te kunnen werken, hoeft er niets geïnstalleerd te worden. Alles wat u nodig heeft is een computer en een internetverbinding.

Cloud is geduldig.  Natuurlijk kunt u al uw processen in één keer naar de cloud verhuizen. Maar als u liever wat kleinschaliger begint, kan dat ook. U zou er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen om te beginnen met uw boekhouding,  personeel of relaties. Daarna kunt u geleidelijk  meer applicaties aanzetten en stapsgewijs overgaan naar de cloud.

Een groep van bedrijven of nevenvestigingen automatiseren in de cloud

In mijn ervaring beschikken grotere food- en agrobedrijven vaak al over een centraal systeem waarmee ze het merendeel van hun bedrijfsprocessen afdekken. Wanneer ze echter bedrijven overnemen of (internationale) nevenvestigingen opzetten, levert dat de nodige integratie-uitdagingen op.

Cloud biedt geweldige mogelijkheden om uw leven op dat gebied een stuk eenvoudiger te maken. U kunt zo’n nevenvestiging namelijk geheel of gedeeltelijk automatiseren via de cloud. Mijn ervaring leert dat onder meer de cloud-software van SAP naadloos integreert met de traditionele on-premise software. U creëert hiermee probleemloos een geïntegreerd systeemlandschap dat het beste van cloud combineert met uw huidige on-premise oplossingen. De systemen wisselen makkelijk gegevens uit waardoor informatie eenvoudig door uw volledige organisatie stroomt. Rapporteren en consolideren, gebruikmakend van data van álle vestigingen, wordt daardoor een fluitje van een cent. Hebben nevenvestigingen geen volledig systeem nodig, maar bijvoorbeeld alleen een CRM- of HR-oplossing die met uw backend integreert, dan kan dat natuurlijk ook.

Cloud in een verbindende rol

Het integreren van de hele keten van land tot klant wordt steeds  belangrijker. Dat betekent dat het uitwisselen van informatie tussen bedrijven en het integreren van processen tussen akker en schap steeds belangrijker wordt. Vroeger was dit een behoorlijk complexe puzzel omdat elke partij zijn eigen geïsoleerde systemen gebruikte die verder niet in contact stonden met andere systemen in de keten. Cloud brengt daar echter verandering in. Het is bijvoorbeeld mogelijk om afzonderlijke applicaties te laten praten met een platform in de cloud dat de communicatie tussen alle afzonderlijke systemen faciliteert. Door cloud als bindmiddel te gebruiken, wordt het uitwisselen van informatie tussen de verschillende partijen in de keten eenvoudiger en verlopen processen sneller.

Cloud als poort naar innovatie

Een laatste belangrijke toepassing voor cloud ligt hem in het feit dat de keuze voor cloud food- en agrobedrijven voorbereidt op toekomstige innovaties. Ik kom vaak bedrijven tegen die met een systeem werken dat niet helemaal up to date is. Ze laten dat maar zo, het systeem werkt immers… Ze hebben feitelijk geen ongelijk. De software werkt. Maar snel inspelen op nieuwe mogelijkheden – denk bijvoorbeeld aan het mobiel maken van processen – is er niet bij. De wereld ontwikkelt zich razendsnel en door voor cloud te kiezen, wordt het veel makkelijker om bij de tijd te blijven. Elke paar maanden wordt uw software vanzelf van van updates voorzien waardoor u altijd klaar bent voor de nieuwste innovaties. Cloud-software maakt het bovendien veel eenvoudiger om aan de slag te gaan met nieuwe mogelijkheden op het gebied van sensoren, GPS en andere technieken die u helpen om nog preciezer te werken dan u nu al doet.

Uw onderneming kan meer

Cloud kan u op allerlei manieren helpen om slagvaardig, efficiënt, kosteneffectief en duurzaam te ondernemen. Ik praat u graag bij over onze mogelijkheden op het gebied van cloud. Bel mij gerust voor meer informatie of neem contact op via LinkedIn. Ga voor meer blogs, klantverhalen en artikelen over de agrofoodsector naar sap.nl/foodagro. Ook wijs ik u graag op Seeing is Believing: Cloud in Business. Dit evenement vindt plaats op 15 januari 2015 bij SAP Nederland in ‘s-Hertogenbosch en staat volledig in het teken van de praktische, dagelijkse toepassing van cloud voor Finance. U kunt zich online aanmelden.

Hein

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.