78 miljoen…
Afgelopen week heb ik het nieuwe album van Bruce Springsteen geluisterd. Het album heeft als titel “High Hopes” meegekregen en kent naast een groot aantal nieuwe nummers tevens een drietal al eerder uitgebrachte nummers. Hierbij springt de volledig nieuw gearrangeerde versie van “The Ghost of Tom Joad” er absoluut boven uit.
Daar waar het origineel ,op het gelijknamige album uit 1995, bijzonder ingetogen gebracht wordt met een erg mooie mondharmonica partij, staat de versie op het nieuwe album als een huis. Dit komt niet alleen door de krachtige gitaarpartijen, maar zeker ook door de stem van Tom Morello, maar dat terzijde.
“The Ghost of Tom Joad” is een typisch Springsteen nummer. Springsteen die zijn inspiratie uit het dagelijks leven haalt en zich afzet tegen de verschillen tussen arm en rijk met daarbij de directe link naar de binnenlandse- en buitenlandse politiek zoals die door Amerika in de jaren 90 bedreven werd. Als 25 jarige hield ik me in 1995 niet zo bezig met de achterliggende gedachte van de tekst.
Nu, bijna 20 jaar later des te meer. Het valt me dan ook nu pas op dat grote delen van de tekst representatief zijn voor de economische en sociale situatie waarin we ons vandaag de dag bevinden.
Welcome to the new world order
Families sleepin’ in their cars in the Southwest
No home no job no peace no rest
The highway is alive tonight
But nobody’s kiddin’ nobody about where it goes
I’m sittin’ down here in the campfire light
Searchin’ for the ghost of Tom Joad
Ondanks dat we in Nederland, volgens de verschillende beleids- en opiniemakers, uit de crisis zijn ondervinden we in hoge mate de gevolgen van deze crisis. De economie komt nog maar langzaam op gang, de werkloosheid blijft stijgen, bedrijven durven nog niet te investeren en consumenten durven nog niet te consumeren. Daarnaast zijn er in Nederland nog nooit zoveel mensen afhankelijk geweest van anderen om in hun levensonderhoud te kunnen voorzien.
En met name dat laatste zet me aan het denken. Zeker nadat ik op nieuwjaarsdag las dat er iemand in Groningen 30 miljoen euro gewonnen heeft met de Staatsloterij en dat de Postcodekanjer van 48 miljoen in Vrouwenpolder gevallen is. Wel geteld 1 persoon in Groningen en een heel dorp in Zeeland verdelen 78 miljoen euro.
“Welcome to the new world order”, de verschillen worden helaas alleen maar groter.
Hein