5 Cloud misverstanden ontkracht

5 Cloud misverstanden ontkracht

Steeds meer bedrijven ontdekken de voordelen van op cloud gebaseerde oplossingen. Toch bestaan er nog altijd hardnekkige misverstanden over cloud. Zo zou het een dure oplossing zijn, onveilig en onbetrouwbaar, lastig te integreren en niet flexibel… In onderstaande blog ontkracht ik de vijf grootste misverstanden over cloud.

1. Cloud is duur

Ok, laat ik maar meteen met de deur in huis vallen. Dit is het meest hardnekkige misverstand over cloud. In de meeste gevallen is een cloudoplossing juist goedkoper.

Bij zogenaamde on-premise oplossingen zijn de investeringen in hardware en software, de beheerkosten en de onderhoudskosten doorgaans hoger dan de maandelijkse kosten die u betaalt voor een cloudoplossing. Maar eigenlijk is het vreemd om de investeringen in cloudoplossingen te vergelijken met on-premise oplossingen. Niemand kan in algemene zin zeggen dat cloud duurder is dan on-premise of andersom. Dat is geheel afhankelijk van de situatie waarin een bedrijf zich nu bevindt en de plannen voor de toekomst. Het is onmogelijk om zomaar een algemeen prijskaartje te hangen aan het gebruik van een cloudoplossing.

Zo heb ik recentelijk zaken gedaan met een bedrijf dat te maken had met een tegenvallend ondernemersklimaat. Deze ondernemer deed zijn veel te grote en complexe ICT-omgeving de deur uit en koos voor de cloud. “Omdat de kosten zo lekker overzichtelijk zijn en ik snel op- en af kan schalen als ik dat wil”, zo zei hij zelf.

Daar komt nog eens bij dat dankzij cloud de kosten voor de software verschuiven van een kapitaalinvestering (CapEx) naar een operationele (OpEx) waardoor je kapitaal vrijmaakt voor andere investeringen. En dat laatste spreekt veel ondernemers aan in deze tijden van “Cash is King”.

2. Cloud is onveilig

Zeg eens eerlijk… vindt u online bankieren onveilig? Toch is dat bij uitstek een vorm van Software as a Service die we al jaren intensief gebruiken. En behoorlijk veilig, zolang je een goed wachtwoord gebruikt natuurlijk…

De veiligheid van gegevens zoals gevoelige informatie over bedrijven en personen, vormt een belangrijke zorg. En terecht. Onthullingen over de NSA door Snowden of privé foto’s van beroemdheden die uit Apple iCloud worden gevist, wekken wantrouwen. Toch doen cloudleveranciers er alles aan om data zo veilig mogelijk te verwerken. Er bestaan diverse internationale afspraken die daarop toezien. Zo zijn er verschillende ISO-standaarden voor informatieveiligheid, auditing standaarden zoals SSAE-16 en de Europese databeschermingsrichtlijn 95/46/EG.

Maar laten we wel wezen: de belangrijkste driver voor security is een zakelijke. Cloudaanbieders zijn gespecialiseerd in veiligheid. Juist omdat het voor hun klanten zo belangrijk is. Een beveiligingslek zou zomaar het einde van hun business kunnen betekenen. Uw continuïteit is daarmee direct ook hun continuïteit geworden. En daar gaan ze uiterst voorzichtig en veilig mee om!

3. Cloud is onbetrouwbaar

Overstappen op de cloud, kan bedrijven het gevoel geven dat ze de controle uit handen geven. Want wat als het datacenter of de internetverbinding niet beschikbaar is? Toch geldt net als voor de veiligheid ook voor de betrouwbaarheid van datacenters dat deze zeer hoog is. Fysiek zijn datacenters beveiligd tegen overstroming, storm en zelfs terroristische aanslagen. Vaak spreiden cloudaanbieders het risico bovendien door hun servers over meerdere locaties te verspreiden en constant backups te maken.
Ik durf rustig te stellen dat geen enkele ondernemer in het Nederlandse midden- en kleinbedrijf het niveau van beveiliging en server uptime kan bereiken dat door cloudaanbieders geboden wordt. En zeker niet tegen dezelfde kosten.

4. Cloud integreert niet

De grote vrees van IT-managers die ik spreek over het gebruik van cloud, is dat bestaande software niet of heel moeizaam integreert met de cloud en dat daarmee zogenaamde hybride oplossingen (een combinatie van on-premise en cloud) lastig te realiseren is. Die angst is op zicht best te begrijpen. Veel bedrijven maken ter ondersteuning van de bedrijfsvoering  niet alleen gebruik van algemene ERP-software, maar ook van branche-specifieke applicaties die niet als cloudoplossing aangeboden (kunnen) worden.
Deze bedrijven zijn gebaat bij een cloudoplossing die de lokale applicaties flexibel en naadloos koppelt aan de centrale ERP-oplossing in de cloud. Het kunnen integreren en koppelen brengt me op het laatste veel voorkomende misverstand.

5. Cloud is niet flexibel

De mogelijkheid om een deel van het IT-landschap naar de cloud te brengen en een deel on-premise te houden, wordt nog wel eens over het hoofd gezien. Terwijl het voor sommige bedrijven een perfect logische keuze is om bepaalde data en applicaties op eigen systemen te houden. Zo kan het zijn dat uw klanten of partners voorwaarden stellen aan het gebruik van bepaalde gegevens waardoor data op uw eigen systemen moet blijven.
Ook kiezen veel bedrijven voor een gefaseerde overstap naar de cloud. Ze starten bijvoorbeeld met het CRM-systeem in de cloud en andere bedrijfsonderdelen volgen later, of niet. Het kan allemaal. Het is geen kwestie van alles of niets.
De cloud is juist bij uitstek geschikt om mee te groeien (of te krimpen) met uw bedrijf. De applicaties, de opslagcapaciteit, het aantal licenties… Het is allemaal eenvoudig bij te stellen en aan te passen aan de steeds veranderende omstandigheden waar uw bedrijf zich in bevindt.

Kampt u na het lezen van dit blog nog steeds met vooroordelen over cloud? Dan ontkracht ik ze graag voor u! Neem gerust contact met me op!

Hein

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.