Integratie; van post merger naar cultuur…..

Integratie; van post merger naar cultuur…..

Vorig jaar is onze organisatie overgenomen door itelligence Benelux. We maken vanaf nu dus onderdeel uit van het “grote” itelligence. Een wereldwijde organisatie met meer dan 6000 medewerkers verspreid over de verschillende continenten. Gelukkig met een 100% focus op SAP! En als je overgenomen wordt dan moet je integreren. En dat is een interessant proces.

Integreren. Als je Wikipedia er op naslaat kom je direct uit op een doorverwijspagina. Natuurlijk wist ik al wel dat er verschillende betekenissen van integratie zijn. De integratie tussen systemen is er natuurlijk een die vanuit mijn professie interessant is. In deze blog ga ik het daar niet over hebben. Ik wil kort even stil staan bij de integratie tussen mensen. En dan in het bijzonder de integratie van mensen binnen een bedrijf.

Post Merger Integration

Integreren in relatie tot sociologie is het “opnemen van bevolkingsgroepen in de maatschappij”. Deze komt volgens mij het dichtste bij wat we nu als itelligence en Goldfish doormaken. We hebben er een mooie term aangegeven; Post Merger Integration. Maar als je het plat slaat gaat het gewoonweg over het integreren van twee “bevolkingsgroepen” (lees: medewerkers) tot 1 nieuwe bevolkingsgroep; de itelli medewerker 2.0!

Bij dit soort integratieprocessen heb je te maken met formele zaken zoals contracten, arbeidsvoorwaarden, salarissen, functieprofielen, leaseovereenkomsten en natuurlijk de pensioenregelingen. Aspecten die bijzonder veel aandacht vragen. Het gaat tenslotte om mensen. En voor mensen geldt dat als ze het ergens niet mee eens zijn ze nogal snel groeperen en, indien nodig, de spreekwoordelijke kont tegen de krib gooien.

Gelukkig kunnen we concluderen dat het laatste niet (echt) het geval is en dat we nu, na bijna twee maanden in 2018, kunnen stellen dat de technische kant van de integratie zo goed als rond is. De niet-technische kant zal wat langer gaan duren. Het ontstaan van een nieuwe cultuur bijvoorbeeld is niet iets wat je met een druk op de knop kunt laten ontstaan. Was het maar zo makkelijk.

Cultuur

Vanuit mijn eigen team kan ik concluderen dat we de verschillende culturen goed hebben kunnen mengen. Waarbij ik de nadruk heb gelegd op de wijze waarop ik over “Accountability en Responsibility” denk in combinatie met de nodige hoeveelheid ontspanning, fun en plezier. Het is dan ook erg mooi om te zien dat de twee culturen binnen ons team volledig gemend zijn. En dat is niet mijn eigen conclusie, maar die van mijn collega’s van zowel de itelligence als de Goldfish kant.

Ze werken goed samen op projecten, geven elkaar de ruimte, hebben een duidelijke rol en hebben, en dat is belangrijk, hun positie binnen het team ingenomen. Dat laatste met wat sturing vanuit mij, maar bovenal op basis van een organisch proces. En zo hoort het in mijn beleving.

We weten allemaal dat je cultuur niet kunt afdwingen. Wel kun je een cultuur laten ontstaan. Zeker als je elkaar de ruimte biedt om delen van elkaars cultuur in de nieuwe cultuur onder te brengen. En dan is het mooi om te zien dat een Unit zoals die van ons in een paar maanden “geblend” is tot een nieuwe organisatie.

Een organisatie met de juiste professionals, gedreven personen die samen met mij van 2018 een groot succes willen gaan maken. De eerste successen zijn inmiddels al gerealiseerd, en er zit zoveel meer aan te komen!

Hein

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.